stories.

internal branding en thuiswerken: hoe doe je dat?

De afgelopen tijd werk je nóg productiever, sta je minder vaak in de file en heb je thuis een koffiezetapparaat aangeschaft voor écht lekkere koffie. Maar let’s be honest: je mist je collega’s. Het is lastiger om even snel te sparren. Nu is verbinding belangrijker dan ooit. Hoe houd jij thuiswerkers verbonden met jouw merk?
Iris Havekes

Jouw brand ambassadeurs (a.k.a. de medewerkers van je bedrijf) worden op hun thuiswerkplek minder vaak getriggerd met merkuitingen, nieuwtjes over geplande lanceringen én inside information dan op kantoor. Daar is de employer experience tot in de puntjes uitgestippeld: van parkeerplek tot wc-bril. Thuis worden we minder vaak herinnerd aan waar jouw merk voor staat: de merkwaarden kun je nou eenmaal niet overbrengen door een bloemetje te sturen. Hoe aardig dat idee ook is.

Stick to the story

We roepen het al een tijdje: een gezonde en toffe organisatiecultuur levert een stevig extern merk op. Mis dus geen enkele communicatiekans met de ambassadeur van je bedrijf. In deze tijden is het noodzakelijk dat de meerjarenstrategie van jouw organisatie overeind blijft, dus verlies vooral jouw strategie niet uit het oog. De interne campagnes die je normaal opzet voor de trotse ambassadeurs van jouw merk zijn dé oplossing om iedere aangehaakt te houden. Ook op opstand.

EHBA = Eerste Hulp bij Brand Activation

Om als bedrijf op te blijven vallen en je merk overeind te houden, moet je online alternatieven bedenken voor de koffiepauze met je collega’s, die belangrijke klantendag of golfmiddag én voor de fysieke lancering van een nieuw product of dienst. Écht verbinding maken is belangrijker – en soms ook moeilijker – dan ooit. Hoe zorg je ervoor dat er iedere dag een interactiemoment plaatsvindt: met je collega’s, team of klanten?

Jouw brand activaties moeten in lijn zijn met de merkwaarden van je bedrijf. Hoe doe je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat die internal branding-campagnes en activaties uiteindelijk thuis aan de keukentafel landen? Bedrijven benaderen de ‘contactmomentjes’ in coronatijd allemaal op een andere manier. Laat jij je secretaresse ‘even iets leuks organiseren’? Stuur je een reep chocolade door? Of pak je het serieuzer aan? Thuiswerken is niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. Je wilt als bedrijf – duurzaam en op lange termijn – je visie van de daken schreeuwen. Op de kantoorlocatie, online én op de thuiswerkplek van je collega’s.

Aandachtspunten

Blijf gefocust op dát waar je voor staat. Losse acties zijn sympathiek, maar we blijven geen chocoladerepen en bloemetjes rondsturen. Hoe houd je thuiswerkers écht betrokken? Het communicatieconcept en een herkenbare merkwaarden vormen de basis: een gedegen plan voor internal branding is key.

101 ideeën voor 1-0-1 contact

Ondanks dat we vinden dat organisaties zélf moeten bouwen aan internal branding, bedenken wij graag vernieuwende ideeën om jouw merk extra op te laten vallen. LIVE staat misschien (deels) on-hold, maar we blijven de verbinding verstevigen. Ook op afstand. Louder biedt oplossingen, tools en activatieprogramma’s om jouw mensen te laten verbinden aan je merk. Jouw collega’s blijven ambassadeurs van jouw merk. Hier samen verder over sparren?

‍Drie concrete tips om vandaag nog mee te starten

Wil jij aan de slag met internal branding voor jouw organisatie? We hebben drie concrete tips waar je vandaag nog mee kunt starten (of kom een kop koffie drinken en laat ons met je meedenken):

  1. Link jouw ‘external marketing’ aan je ‘internal marketing’. Het is belangrijk dat jouw collega’s dezelfde boodschap horen als de markt of doelgroep die je wil bereiken. Wél in een ander jasje gestoken natuurlijk!
  2. Blijf in beeld. Ook jouw ambassadeurs hebben soms oogkleppen op en ‘negeren’ jouw toffe/ludieke/gave pogingen om tot ze door te dringen. Wat helpt wel? Handhaaf een consistente stroom van interne marketinginitiatieven en blijf in beeld.
  3. Bouw aan een stevige relatie tussen merk en medewerker. Je wilt dat medewerkers de merkvisie kunnen dromen. Zorg dat je dus ook voor je internal branding een professionele merkcampagne uitrolt om de merkvisie van de organisatie uit te leggen en te versterken. Dit is van grote invloed op de manier waarop mensen de werkplek ervaren.

Wow, wat vet! vertel mij meer?

Okay, maar dan moet je wel Iris bellen